Stappenplan: Zelf kunstgras leggen
Echt gras lijkt wellicht makkelijker aan te leggen dan kunstgras: even inzaaien, water geven en de natuur doet de rest. Echter, schijn bedriegt. En in de praktijk blijkt al snel dat gras veel meer aandacht nodig heeft dan u in eerste instantie verwacht. Kunstgras vereist niet alleen veel minder onderhoud, maar is ook relatief eenvoudig aan te leggen en oogt zeer realistisch. Met ons stappenplan geniet u binnen een mum van tijd van uw kunstgras!
Benodigdheden:
- Zand
- Wals/trilstamper
- Evt. waterpas
- Stabilisatiedoek
- Graspennen
- Hamer
- Lijmbanden
- Stanleymes
- Bezem
- Strooizand
1. De tuin opmeten
Voordat u op zoek gaat naar de juiste soort kunstgras, is het van belang dat u de oppervlakte van uw tuin opmeet, zodat u niet te veel, maar zeker ook niet te weinig kunstgras inslaat. Van Kooten Tuin & Buiten Leven levert het kunstgras op rollen van 4 meter breed en per halve strekkende meter. Dit houdt in dat een rol van 4 meter breed en 2 strekkende meter genoeg is om een oppervlakte van 8 m2 te bedekken. Lastig om te bepalen hoeveel u nodig heeft voor uw tuin? Geen nood, onze kunstgrascalculator helpt u op weg! Deze calculator berekent ook automatisch de hoeveelheid grondpennen, stabilisatiedoek en lijmbanden die u nodig heeft. Zo heeft u altijd al het materiaal om mee aan de slag te gaan! U vindt de calculator bij iedere soort kunstgras. Over soorten gesproken: op naar stap 2!
2. De juiste soort kunstgras kiezen
Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven heeft u de keuze uit maar liefst zes verschillende soorten kunstgras. Op onze productpagina’s leest u exact alle voordelen per soort. In sommige gevallen is het niet noodzakelijk om een zandlaag onder het kunstgras aan te brengen, maar omdat dit wel sterk wordt aanbevolen, kunt u, ongeacht de keuze van het kunstgras, dit stappenplan volgen.
3. Bodem voorbereiden
Breng een zandbed aan van circa 10 tot 15 cm dikte, voor een optimale ondersteuning van het kunstgras. Aangezien het kunstgras zich vormt naar de ondergrond, is het belangrijk dat deze zo goed mogelijk uitgevlakt wordt. Water het zandbed daarom goed in, en gebruik een wals of trilstamper om de bodemlaag goed aan te stampen. Met behulp van een waterpas of soortgelijk gereedschap kunt u de grond egaliseren.
4. Stabilisatiedoek leggen
Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven voegt u eenvoudig het benodigde stabilisatiedoek toe aan uw kunstgrasbestelling. Door de aanleg van het stabilisatiedoek zorgt u ervoor dat planten niet de kans krijgen om door het kunstgras heen te groeien. Ook wordt de druk beter verdeeld. Dit voorkomt deuken in het kunstgras in het geval dat er op het kunstgras gespeeld en gesprongen wordt. Zo blijft uw kunstgras er mooi en egaal uitzien! Zorg ervoor dat het doek goed vlak ligt over de ondergrond en zet het eventueel vast met roestvrijstalen grondpennen. Hiervoor gebruikt u een hamer. Vastzetten met kit is eveneens mogelijk. Het gronddoek dient aan alle kanten ongeveer 10 cm uit te steken. Wanneer twee stabilisatiedoeken naast elkaar liggen, is het bealngrijk dat er een overlap van minstens 20 centimeter is.
5. Kunstgras leggen
Na alle voorbereidingen zijn we eindelijk aangekomen bij de stap waar u op gewacht heeft: het aanleggen van het kunstgras zelf. Om ervoor te zorgen dat het kunstgras egaal ligt, is het belangrijk dat u dit goed uitrolt en eventuele plooien rechttrekt. Ook is het van belang dat hierbij op de vleug let, oftewel de richting waarin de sprieten staan. In het geval dat gebruik maakt van meerdere rollen kunstgras om uw tuinoppervlakte te bedekken, is het uiteraard van belang dat alle sprieten dezelfde kant op wijzen. Zo ontstaat er één geheel.
6. Naden tussen de kunstgras banen voorkomen
In het geval dat uw tuinoppervlakte breder is dan 4 meter, dus breder dan de kunstgrasrollen die Van Kooten Tuin & Buiten Leven levert, krijgt u te maken met naden. Leg eerst de rollen tegen elkaar, en zorg dat de vleug overeenkomt. Om beide rollen goed op elkaar aan te laten sluiten, slaat u ze allebei terug en snijdt u bij beide 2-3 cm af met bijvoorbeeld een stanleymes, tussen de draden.
Vervolgens legt u de twee rollen tegen elkaar aan, en kijkt u of het goed ligt en één geheel vormt. Bent u tevreden met het resultaat? Dan is het tijd om de lijmbanden aan te brengen.
Lijmband gebruiken we om twee stukken gras aan elkaar te verbinden. Begin altijd met twee recht afgesneden stukken kunstgras om zichtbare naden te voorkomen. Zorg ervoor dat de vleugen van de stukken kunstgras in dezelfde richting liggen, en vouw beide stroken ongeveer 30 cm terug. Plaats de lijmband onder de stukken gras, maar laat de beschermfolie er nog even op zitten. Wanneer het kunstgras mooi tegen elkaar aan ligt en er geen naad meer zichtbaar is vouwt u het kunstgras iets om en kan de beschermfolie verwijderd worden. Laat het kunstgras weer terugvallen en duw het goed aan. Na ongeveer een uur is de lijm droog. Aan de randen van het kunstgras kit u het vast aan de betonband of kantplank.
7. Afwerking van het kunstgras
Het is heel goed mogelijk dat u bij het aanleggen van het kunstgras stuit op obstakels als muren, schuttingen, enz. Dit is eenvoudig op te lossen door het gras strak tegen de muur aan te leggen en het teveel af te snijden met een stanleymes.
Ligt het kunstgras helemaal naar wens? Dan zet u het vast met onze roestvrijstalen graspennen. Dit verankeren zorgt ervoor dat het gras niet kan verschuiven en is het bestand tegen harde wind. De grondpennen moeten om de meter worden geplaatst, circa 3 centimeter uit de rand. Om deze pennen goed vast te zetten, maakt u eventueel gebruik van een hamer. Bij een zachte ondergrond is het mogelijk dat u de grondpennen er met de hand in kunt drukken. Breng in alle gevallen de graspennen rustig en voorzichtig aan, zodat u het gras niet beschadigt.
U bent bijna klaar! Als laatste stap brengt u ter ondersteuning van de kunststofvezel brengt u het bijgeleverde strooizand aan. In tegenstelling tot andere zandsoorten is dit zand rond, waardoor er minder wrijving ontstaat en het kunstgras niet beschadigt. Ook zorgt dit ervoor dat het kunstgras mooi rechtop blijft staan. Wat nog rest is het opborstelen. Met een bezem kunt u eenvoudig het gras opborstelen, zodat het er perfect uitziet.
En zie daar: uw kunstgras is klaar, het enige wat nog rest is ervan genieten!
Reacties (0)