Stappenplan: Zelf een veranda bouwen

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Wilt u ook op de wat frissere zomeravonden of op de vroege lente dagen van uw tuin genieten? Dan is een veranda aan huis, aan een schuur of aan een blokhut voor u de ideale oplossing. Met de handige bouwpakketten in ons assortiment is het voor de meeste klussers geen probleem om de veranda zelf te monteren.

Als u zelf een veranda maakt zijn er een aantal zaken waar u op dient te letten om de veranda goed en stevig op te bouwen. Want waar begint u nu precies en welke stappen moeten er in welke volgorde uitgevoerd worden? In dit artikel leest u precies hoe u uw eigen veranda maakt.

Aan de slag met een veranda bouwpakket

In dit artikel gaan we uit van een bouwpakket voor een houten veranda met een plat dak. In zo’n bouwpakket zijn alle bevestigingsmaterialen meegeleverd, alle houten benodigdheden op maat gezaagd en is het door u gekozen dak meegeleverd. U kunt er direct mee aan de slag.

Let op: Het dak is niet altijd meegeleverd. Vaak dient u bij de accessoires het gewenste daktype mee te bestellen.

Video

Benodigde materialen en gereedschappen

  • Veranda bouwpakket
  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Hamer
  • Rubberen hamer
  • Schroefmachine
  • Boormachine
  • Stanleymes
  • Handzaag of afkortzaag
  • Bezem
  • Kitpistool
  • Ladder

Algemene voorbereidingen

U heeft ervoor gekozen om een veranda aan uw woning, aan een bestaande blokhut/tuinhuis of aan een schuur te plaatsen. Voor dat u begint met het uitpakken van het bouwpakket dient u er zeker van te zijn dat de fundering 100% waterpas is. Als de fundering namelijk niet geheel waterpas is, is de kans groot dat het houtwerk onnodig veel gaat werken en dat het bouwpakket niet goed in elkaar past. Zorg er daarom voor dat de fundering goed waterpas is alvorens u aan de slag gaat met het bouwen.

Wij raden aan om de staanders ten alle tijden op betonpoeren te plaatsen. Zo weet u zeker dat de staanders stevig staan en de veranda een solide constructie heeft.

Het bouwpakket uitpakken en de materiaallijst controleren

Onze veranda’s worden als bouwpakket geleverd waarbij alle onderdelen al op maat zijn gemaakt. U hoeft zelf dus geen onderdelen op maat te zagen, u kunt direct met het bouwpakket aan de slag.

Om er zeker van te zijn dat het pakket compleet geleverd is adviseren wij u om het pakket te controleren aan de hand van de meegeleverde materiaallijst. Bij het uitpakken en controleren van het pakket kunt u meteen alle onderdelen sorteren. Leg dezelfde onderdelen bij elkaar, leg planken en balken van dezelfde lengtes bij elkaar en zorg dat u een goed overzicht heeft van alle onderdelen.

Heeft u de fundering gecontroleerd en het bouwpakket uitgepakt? Dan kunnen we aan de slag!

Stap 1: De staanders plaatsen

Als de betonpoeren op de juiste plek staan en het bouwpakket compleet is kan het bouwen beginnen. De eerste stap bij het bouwen is het plaatsen van de staanders op de betonpoeren. Draai de staanders op de draadeind tot de juiste hoogte. Houdt hierbij voldoende ruimte tussen de staander en de vloer.

Stap 2: De ringbalk (horizontale draagbalk) op de staanders bevestigen

Als de staanders op de betonpoeren gedraaid zijn en allemaal dezelfde hoogte hebben kan de ringbalk op de staanders gemonteerd worden. Op deze ringbalk komen de gordingen (horizontale dakbalken) te steunen.

Afhankelijk van het model van uw veranda wordt de ringbalk bovenop de staanders gemonteerd. Als de staanders voorzien zijn van inkepingen dan wordt de ringbalk in de inkepingen van de staanders geplaatst.

Controleer nogmaals of de ringbalk waterpas ligt en bevestig hem met het meegeleverde bevestigingsmateriaal. Indien de ringbalk niet waterpas ligt moeten de moeren op de draadeinden van de betonpoeren aangedraaid of losgedraaid worden om zo de juiste hoogte te verkrijgen.

Stap 3: De muurbalk plaatsen

De vijfde stap is het monteren van de muurbalk aan de gevel. Hierop komen de gordingen te steunen aan de kant van het bestaande gebouw waaraan de veranda gebouwd wordt. Het is hier belangrijk om rekening te houden met de hoogte waarop je de muurbalk monteert. Er dient namelijk een afschot te komen om het hemelwater goed af te voeren. Hanteer voor het afschot 16cm afschot per horizontale meter. In het geval de veranda 4 meter de tuin in staat dient de muurbalk dus 64cm hoger bevestigd te worden dan het hoogste punt van de staanders (4 x 16cm).

Als je de juiste hoogte hebt gevonden plaats je de muurbalk waterpas en bevestig je hem om de 50cm met een kozijnplug.

Stap 4: De gordingen (dakbalken) plaatsen

De gordingen creëren het frame waar het dakbeschot op gemonteerd wordt. Afhankelijk van het model/bouwpakket zijn de balken die de gordingen gaan vormen voorzien van een inkeping waarmee ze precies op hun plek vallen. Als de gordingen niet van een inkeping zijn voorzien worden ze óp de ringbalk geplaatst en hebben de gordingen vaak een stuk overlap.

Het verschilt per type dak hoe ver de gordingen uit elkaar geplaatst mogen worden. Heeft u voor een polycarbonaat dak gekozen? Dan mogen de gordingen maximaal 100cm uit elkaar geplaatst worden (hart op hart). Heeft u voor een glazen dak gekozen? Dan mogen de gordingen maximaal 75cm uit elkaar geplaatst worden (hart op hart). Voor een houten dak raden we aan om ook maximaal 100cm tussen de gordingen aan te houden.

Stap 5: Schuine schoren plaatsen

Om de constructie helemaal af te maken en zijn stevigheid te geven plaats je nu de schuine schoren. Dit zijn de schuine balken in de hoeken die de staanders met de ringbalk verbinden. Zet deze goed vast met plenskopschroeven zodat je zeker weet dat ze op hun plek blijven en de constructie zijn stevigheid bieden.

Stap 6: Het dakbeschot monteren

Bij deze stap zijn er 2 mogelijkheden: u heeft gekozen voor een houten dak of een polycarbonaat dak. We behandelen eerst het polycarbonaat dak.

Polycarbonaat dak monteren

Voor het monteren van een polycarbonaat dak dienen er aluminium profielen op de gordingen bevestigd te worden. Deze profielen houden de polycarbonaat platen op hun plek en zijn niet breder dan de gordingen waardoor ze van onder niet zichtbaar zijn als je onder de veranda zit. De aluminium profielen zijn voorzien van rubber waarop de polycarbonaat platen gelegd worden.

Let op: voor de zijkanten van de veranda zijn de aluminium zijdragers bedoeld, voor de gordingen daartussen gebruik je de aluminium tussendragers.

De profielen bevestig je met zelftappers (32mm lang) om de 50cm. Bij de tussendragers doe je dat aan beide kanten van de opstaande rand, bij de zijdragers vanzelfsprekend aan 1 kant.

Polycarbonaat platen voorbereiden

Als de aluminium profielen bevestigd zijn kun je de polycarbonaat platen voorbereiden met het speciale tape. De platen zijn namelijk niet afgesloten (ze zijn ‘hol’ van binnen) en met het tape zorg je ervoor dat er geen vuil of insecten in de platen terecht komen.. Om ze af te sluiten plak je de plaat aan de ene kant dicht met het gesloten tape, aan de andere kant plak je hem dicht met tape met gaatjes. Door de gaatjes kan condens aan de onderkant uit de plaat lopen.

Polycarbonaat platen plaatsen en monteren

Vervolgens kunnen de platen in de aluminium profielen geschoven worden, let hierbij op dat de kant waar de folie met tekst zit aan de bovenkant komt. Dat is namelijk de kant met de UV-werende werking. Let ook op dat het tape met de gaatjes aan de laagste kant zit. Houdt aan de kant waar de veranda aan de gevel bevestigd is 30cm vrij voor het speciale muurprofiel (speciaal afwerkingssysteem).

Als de platen op hun plek liggen in de profielen plaats je de afdekprofielen. Vervolgens schroef je de afdekprofielen en de polycarbonaat platen om de 60 cm vast met een speciale polycarbonaat schroef. Deze speciale schroef zorgt ervoor dat de platen waterdicht blijven.

Tip: Laat de polycarbonaat platen aan de voorzijde van de veranda iets verder doorlopen dan de houten constructie. Zo kun je het water mooi laten afvoeren en opvangen in een dakgoot.

Het dakbeschot afwerken

Aan de laagste kant van de aluminiumprofielen plaats je de L-vormige afdekplaatjes die voorkomen dat de platen eruit schuiven. Als laatste plaats je aan de onderkant van de polycarbonaat platen (voorzijde van de veranda) de afdeklijsten. Zo is het tape niet meer zichtbaar en is het geheel mooi afgewerkt.

Muurprofiel monteren

De volgende stap is het monteren van het muurprofiel dat de ruimte tussen de gevel en de veranda waterdicht afsluit. Hierbij plaats je het flexibele rubberen deel op de polycarbonaatplaten, maar maak je niet vast aan de polycarbonaatplaten. Vergeet niet de bovenkant van het muurprofiel aan de bovenkant aan de gevel waterdicht af te kitten.

Houten dak monteren

Voor het monteren van een houten dak is een andere aanpak nodig dan voor een polycarbonaat dak. Het dakbeschot van een houten dak bestaat uit losse planken die middels een handig systeem in elkaar geklikt worden.

De eerste plank leggen

Let bij het plaatsen van de eerste plank goed op dat de plank aan beide zijkanten van de veranda goed tot de rand ligt. Pas als u zeker weet dat de plank recht ligt, schroeft u hem vast. Begin aan de kant van de gevel en werk zo door tot het hele dak bedekt is. Schroef iedere plank met 2 schroeven naast elkaar vast, zo voorkomt u dat de plank bol gaat trekken (cuppen). Dat levert problemen op bij het plaatsen van de dakbedekking.

De planken vastschroeven

Draai de schroef die het dichtst bij de volgende te leggen plank ligt pas vast als de volgende plank erin geklikt is. Zo voorkomt u dat de volgende plank er niet goed meer in geklikt kan worden. Werk op deze manier door tot het gehele dak bedekt is.

De laatste plank leggen

Bent u aangekomen bij het laatste stukje van het dak en past daar geen hele plank meer op? Dan kunt u de afweging maken om de laatste plank in de lengte te zagen zodat die wel past of u kunt de dakbalken afzagen als het om een klein stukje gaat.

De dakbedekking plaatsen

Schuine daken worden in bijna alle gevallen voorzien van dakshingles. Soms worden deze dakshingles gecombineerd met dakleer voor een nog betere bescherming van het dak.

Loop voor u de dakshingles gaat leggen het dak goed na op uitstekende schroeven of spijkers. Ook andere onregelmatigheden in het dak dienen zo goed mogelijk weggewerkt te worden. Veeg het dak vervolgens goed schoon.

De dakshingles zijn voorzien van een plakstrip om ze gemakkelijk te kunnen monteren. Toch raden wij aan om ze vast te tacken of spijkeren zodat u zeker weet dat ze niet loskomen.

Begin het met het leggen van de dakshingles aan de voorzijde (onderkant) van de veranda en houdt rekening met een kleine overloop ten opzichte van de dakrand om het hout te beschermen (ongeveer 1,5cm is voldoende).

Nadat de eerste dakshingle gelegd is, werkt u de eerste rij horizontaal af. Laat de rij daarboven verspringen en overlappen. Zo werkt u door tot het gehele dak bedekt is met dakshingles.

Snijd de overtollige resten van de shingles weg aan de zijkanten. Ondanks de plakstrips zult u zien dat de shingles nog niet geheel vast liggen en omhoog kunnen flappen. Dit levert potentieel schade op bij harde wind, dus wij adviseren elke shingle met een klein dotje bitumenkit vast te zetten.

Boeidelen monteren

Als laatste worden de boeidelen bevestigd. Dit zijn de houten planken die de zijkanten van de veranda afdichten. De boeidelen beschermen de zijkanten en kopse kant van de dakbedekking en zorgen voor een nette afwerking.

Stap 7: Afwerking en bescherming

De veranda staat, nu is het tijd om deze af te werken en optimaal te beschermen.

De dakgoot wordt niet standaard meegeleverd, maar we raden wel aan om deze mee te bestellen. Zo voorkomt u dat er een watergordijn ontstaat aan de open kant van de veranda.

Tot slot adviseren wij ten alle tijden om het dak goed vast te zetten met behulp van stormankers. Deze stormankers voorkomen dat het complete dak in het geval van een storm kan worden weggeblazen. De stormankers worden aan de binnenkant op de muur en het dakbeschot bevestigd met het meegeleverde bevestigingsmateriaal.

Stap 8: Het hout behandelen (optioneel)

Het houtwerk van de veranda wordt dag en nacht blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Om het hout te beschermen en een langere levensduur te realiseren adviseren wij om het hout te behandelen met perkoleum. Dit is een dekkende of transparante beits die de kans op scheurvorming en overmatige werking van het hout tegengaat.

Beits kan direct op het hout worden aangebracht en het is belangrijk dat u extra aandacht geeft aan de kopse kanten van het hout, naden, kieren en aan verbindingen. Breng 2 lagen aan voor de beste werking.

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer