Regels bij het plaatsen van erfafscheiding
Naar schatting van de Raad voor de Rechtspraak komen jaarlijks circa vierduizend zaken in verband met het burenrecht voor de rechter. Het burenrecht behandelt regelgeving als geluidsoverlast, trillingen, stank en rook, maar met name normen op het gebied van erfafscheidingen, erfdienstbaarheden en erfgrenzen.
Kortom, de regels voor schuttingen zijn belangrijk als u meer wilt weten over het plaatsen van een schutting. Daarom een beknopte beschrijving van de regels zodat u eenvoudig samen met uw buren die check kan maken en er hopelijk nooit ruzie over zal komen.
Omtrent schuttingen zijn de volgende vier regels relevant:
- De maximale hoogte
- Openingen en ramen in de schutting
- Gebruik van de schutting
- Eigenaar van de schutting
Hoe hoog mag een schutting zijn tussen buren?
Een schutting of hek achter het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Het is echter vaak zo dat hier per gemeente andere regels over zijn. Dit kan bepaald zijn in een Algemene Plaatselijke Verordening, of er is sprake van een plaatselijke gewoonte.
Bij dat laatste is er geen verordening, maar kan de gemeente wel aangeven dat het een gewoonte is in een plaats om niet boven een bepaalde hoogte uit te komen. Voor andere gevallen is er bij schuttingen boven de 2 meter een omgevingsvergunning nodig. Aan de voorkant van het huis gelden dezelfde aspecten, behalve dat daar de schutting volgens het burenrecht 1 meter hoog mag zijn.
Kort samengevat:
- Een schutting achter het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn.
- Een schutting aan de voorkant van het huis mag maximaal 1 meter hoog zijn.
- Uitzonderingen: Algemene Plaatselijke Verordening of plaatselijke gewoonte.
- Opties om toch hogere schuttingen te plaatsen d.m.v. een omgevingsvergunning.
Openingen en ramen in de schutting
De schutting moet volgens het burenrecht dicht zijn. Meer concreet is er in het burenrecht geregeld dat er volgens de wet geen ramen, balkons of muuropeningen mogen zijn die op twee meter van de erfgrens zijn die uitkijken op de grond van de buren.
Wat mag ik doen met de schutting?
In principe is er meer mogelijk dan mensen denken bij een gemeenschappelijke erfafscheiding. U mag aan uw kant er van alles mee doen, zolang u maar geen schade maakt. Zo mag u er bijvoorbeeld beugels voor plantenbakken aan hangen, waslijnen aan hangen en decoratie aan hangen.
Wie is eigenaar van de schutting?
Een bestaande schutting die op de erfgrens staat is van u en uw buren samen. Een nieuwe schutting kunt u samen met uw buren kopen. Door het maken van gezamenlijke afspraken deelt u dan de schutting en zet u deze bovenop de erfgrens, dus de lijn tussen uw erf en dat van de buren. Het burenrecht is eigenlijk met name bedoeld om burenruzies uiteindelijk op te lossen, maar door goede afspraken te maken over een schutting hoeven deze ruzies op voorhand niet te ontstaan.
Schutting kopen
Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven heeft u niet alleen een ruime keuze aan schuttingen die naar uw smaak en die van uw buurman zijn, maar wij bieden u ook deskundig advies over het plaatsen hiervan en kunnen met onze vakmensen ook de schutting voor u plaatsen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een composiet schutting of een Douglas schutting? Informeer naar de mogelijkheden of bezoek samen met uw buren een van onze showrooms in Nederland of België.
Reacties (0)