Zomerklaar met de barbecue tips van Van Kooten

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Het kwik loopt weer op richting de 30 graden en de eerste tropische dagen hebben we gehad. Nu kan buiten barbecueën uiteraard in ieder seizoen met bijvoorbeeld een overkapping, maar niets is lekkerder na een heerlijke warme zomerdag ‘s avonds de barbecue aan te steken en gezellig met de familie buiten in de tuin te gaan eten.

Maar een barbecue koop je niet zomaar. Je kunt een eenmalige wegwerpbarbecue gebruiken of een gehele buitenkeuken. Waar let je nou op bij de aanschaf van een nieuwe barbecue? Kolen of gas? Slechts een barbecue of een hele buitenkeuken? Met deze blog help ik je een stukje op weg met een keuze voor een barbecue.

Ruime keuze aan barbecues

Een barbecue is niet zomaar gekozen. Er zijn een hoop verschillende soorten barbecues. Kies je bijvoorbeeld voor een kolenbarbecue of zou je toch liever kiezen voor een gasbarbecue? Daar zijn de meningen over verdeeld. De een vindt dat je alleen barbecuet als je op kolen je vlees bereidt, terwijl de ander toch voorkeur heeft voor een gasbarbecue. Deze keuze ligt voor iedereen anders en iedere soort heeft zijn voor- en nadelen. 

Garantie op een barbecue 

Op alle barbecues zit garantie, op sommige 5 tot 10 jaar, maar op de meeste Napoleon barbecues zit levenslange garantie op de meeste onderdelen. Bij elke barbecue die geleverd wordt zit een garantieboekje waarin precies staat aangegeven hoeveel jaar garantie op het product zit en op welke onderdelen. Uiteraard zijn onze barbecues van uitstekende kwaliteit, maar er kan altijd wat stuk gaan. In dit geval kunt u gewoon contact met ons opnemen en regelen wij de rest!

Voor- en nadelen van een kolenbarbecue

Er zijn veel voordelen, maar ook nadelen bij een gas- en kolenbarbecue. Ik zal een paar belangrijke punten noemen.

De temperatuur van de kolen is het grootste voordeel van een kolenbarbecue. De temperatuur wordt hoger wanneer de kolen eenmaal goed gloeien dan bij een gasbarbecue. Deze temperatuur is nodig om bijvoorbeeld je stukje biefstuk, tonijn of hamburger dat lekkere korstje te geven. Dit is alleen maar mogelijk bij een kolenbarbecue. Maar ook de ervaring op een kolenbarbecue vinden veel mensen leuker. De geur en het aansteken van kooltjes, het wachten tot de kooltjes warm zijn, maar ook het smeulende geluid van de kooltjes geeft dat heerlijke barbecue gevoel!

Echter geven kolen wel vervelende vlekken als je het op je kleding krijgt en ook het aansteken wordt soms als ergernis ervaren. Als je dan eenmaal je barbecue aangestoken hebt, is het ook nog een hele kunst om hem op temperatuur te krijgen. Een handige oplossing voor het snel en goed aansteken, is om gebruik te maken van een zogenaamde kolenstarter.

Als laatste blijf je over met de smeulende as van de kooltjes die ervoor zorgt dat je de bbq na gebruik altijd moet laten afkoelen voordat je de bbq schoon kan maken.

Voor- en nadelen van een gasbarbecue

Een gasbarbecue is vaak een stuk uitgebreider en makkelijker te regelen. Een gasbarbecue is binnen een kwartier op temperatuur en als deze dan eenmaal op temperatuur is, is het regelen van de temperatuur ook een fluitje van een cent. Als klap op de vuurpijl is een gasbarbecue meestal onderverdeeld in meerdere delen met een eigen gaspit waarvan per deel de hoogte van de vlam kan worden ingesteld. Daarnaast beschikken de meeste gasbarbecues over een kap die je kan sluiten om de temperatuur rondom hoog te krijgen en je vlees sneller te garen.

gasbbq

Gasbarbecues zijn er in vele soorten en maten. De één nog luxer dan de ander. Denk aan extra opties als een ingebouwde thermometer, draaiend spit, grill plaat en een zijbrandertje voor je pannetje met saus.

Maar ook een gasbarbecue heeft zijn nadelen. Het dichtschroeien van een biefstukje of een stuk kip gaat lastiger met de lagere temperatuur van een gasbarbecue.

Ook zijn gasbarbecues over het algemeen duurder en groter dan een kolenbarbecue en neemt het dus veel ruimte in beslag. Maar ook het gas van een gasbarbecue is niet altijd om de hoek te koop, terwijl je briketten en houtskool meestal bij de plaatselijke supermarkt kunt halen.

Barbecue accessoires

Er zijn tegenwoordig veel handige accessoires beschikbaar die het barbecueën een stuk makkelijker maker. Het juiste gereedschap zorgt ervoor dat je het eten fijn kan keren zonder je handen te branden, maar ook het gebruiken van bak en lekbakjes zorgen ervoor dat het geen vette boel wordt.

Denk bij een barbecue op kolen aan de briketten en houtskool en wellicht een kolenstarter om je bbq snel aan te steken. Maar denk ook aan aanmaakblokjes en een lange aansteker, zodat je niet met lucifers en papier hoeft te werken.

Niet alleen ter voorbereiding zijn accessoires nodig, maar ook na het barbecueën zijn een aantal accessoires handig. Een goede staalborstel of speciale bbq schoonmaakborstel met de juiste bbqschoonmaakmiddelen maken het schoonmaken een stuk makkelijker.

Barbecue bescherming

Wees vooral zuinig op je barbecue en bestel er een hoes bij! Uit onze ervaring is gebleken dat hierdoor de levensduur van de barbecue verdubbeld kan worden! Een hoes beschermt de bbq tegen alle weersinvloeden waardoor deze er niet alleen langer mooi uit zal zien, maar uiteindelijk ook langer meegaat. Zo hoeft de bbq ook niet noodzakelijk onder een overkapping te staan, maar kunt u deze overal neerzetten waar het u past omdat de hoes de bbq beschermt.

Loopt het water al in de mond?

Hopelijk heb ik je een stukje op weg geholpen in je keuze voor een barbecue. Neem ook eens een kijkje bij ons aanbod barbecues en buitenkeukens.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons op werkdagen bereiken of kom eens langs in een van onze showrooms.

Dit bericht werd geplaatst in Tuin & terras & Inspiratie
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer